Jdi na obsah Jdi na menu

Něco málo o Fechtýřích...

24. 9. 2013

 

p1010045.jpg

 

Skupina historického a scénického šermu Fechtýři byla založena na jaře v roce 1981 Jardou Schejbalem a Mírou Šustrem. Oba již měli zkušenosti se šermem v SHŠ Fictum z Chomutova. Naším zřizovatelem tehdy byl SK ROH (kulturní dům) v Klášterci nad Ohří.  Prvních deset let se Fechtýři specializovali na třicetiletou válku. Po revoluci rozšířili své pole působnosti i na gotiku a baroko. Hlavním důvodem k rozšíření soubojové i kostýmové základny byla eminentní poptávka o tato období především v sousedním Německu, ale i v ostatních evropských zemích.

Až do roku 1991 Fechtýři vystupovali celosezónně v Karlových Varech a to před hotelem Thermal, na tehdejší Gagarinově kolonádě, na Goethově vyhlídce a na společenských akcích v Grandhotelu Pupp. Dále při různých městských akcích a na hradech a zámcích převážně jižních Čech. Bylo to prakticky stálé angažmá na Rožmberku a příležitostná vystoupení na zámcích v Českém Krumlově a Kratochvíli.

Po revoluci a následném otevření hranic jsme vyrazili na dva desetidenní úžasné výjezdy do Francie. Naložili jsme rekvizity, manželky či přítelkyně do autobusu kamaráda Jirky Klekera z Frýdlantu v Čechách. Obě dovolené jsme si zaplatili z peněz vybraných do klobouku na vystoupeních domluvených přímo v jednotlivých městech. Šermovali jsme ve Štrasburgu, Haguenau,Sélestatu, Colmaru, Mulhousu a na Chateau du Haut-Kœnigsbourg, čtvrté nejnavštěvovanější památce Francie. Pak už jen následovaly odšermované roky pod různými agenturami převážně v Německu, ale i v Rakousku, Lucembursku, Francii, Švýcarsku a Dánsku.

nahled.php17.jpg

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Alena Štěpánková Kubovka - Poděkování

3. 11. 2014 19:56

Zelí,díky za pěkné retro fotky a komentáře, klobouk dolu za tu práci, kterou jsi s tím měl, uděl jsi mě i Vlastíkovi radost. Alena a Vlasta šermíř

Zelí - Re: Poděkování

24. 11. 2014 21:15

Díky za ocenění :-), jakmile bude chvilka, tak zase něco přidám...